WERKGROEPEN

 

AED WERKGROEP

 

In 2007 werden de eerste gesprekken gevoerd tussen gemeente, Ambulance Oost en Provincie. Plan was om projecten op te zetten om een hulpverleningssysteem in werking te stellen bij een hartstilstand. Wanneer er iemand getroffen wordt door een "hartstilstand", er in de meldkamer een alarmering binnenkomt, wordt er tegelijkertijd een groepje lekenhulpverleners gealarmeerd d.m.v. een sms. Deze kunnen dan een reanimatie starten voordat de ambulance arriveert. 

De lekenhulpverleners moesten natuurlijk wel opgeleid worden. Daar kwam Ambulance Oost in beeld. 

 

Voor de financiën zorgden in eerste instantie de provincie en de gemeente, samen met de bewoners.

Vanuit de buurtschapsraad is een werkgroep AED opgezet om een-en ander in goede banen te leiden.

 

Door ondersteuning van de bewoners, en door subsidie van de gemeente Dinkelland, loopt dit project nu al meer dan 10 jaar in Agelo. Jaarlijks worden in januari een tweetal cursusavonden georganiseerd, met ervaren opleiders van Ambulance Oost. Bij voldoende deelnemers is het mogelijk om in Agelo een basiscursus te volgen. (aanmelden kan via els_schutte@hotmail.com) Deelnemers leren te reanimeren en de AED hierbij te gebruiken. Zowel de jaarlijkse bijscholing als de basiscursus kunnen tegen gereduceerd tarief worden gevolgd (de stichting neemt de resterende kosten op zich).

 

Inmiddels hangen er 4 AED apparaten in Agelo,

 

1               aan de Hezebergweg bij de familie Eijssink

2               aan de Nijenkampsweg bij de familie Wiegink

3               aan de Weerselosestraat bij cafe restaurant Groot Agelo

4               aan de Dusinksweg bij Erve Wiegink

 

Jaarlijks worden deze apparaten gecontroleerd, na gebruik worden ze nagekeken en weer “klaargemaakt” voor een eventueel volgend gebruik.

 

Om bovenstaande werkzaamheden te kunnen blijven uitvoeren, en om reserves op te bouwen voor het vervangen van de apparaten vraagt de werkgroep jaarlijks omstreeks mei een vrijwillige bijdrage van de bewoners van Agelo.

Gelukkig blijkt door de jaren heen, dat de bewoners dit project een warm hart toedragen.

 

Voor de meest actuele informatie verwijzen wij u graag naar de berichten, die periodiek in de schoolkrant geplaatst worden.